Kezdőlap Referenciák Aktuális munkák a kertben Szolgáltatásaink Cégismertető Elérhetőség

Aktuális munkák a kertben

39. hét - Díszkert

Füvesítés

Szeptember második fele a fűmagból történő zöldfelület létesítésnek a legjobb ideje, ilyenkor van a legtöbb csapadék és a talaj hőmérséklete is kedvező. Ha a fűről beszélünk kétféle zöldre gondolunk az egyik a pázsit, aprószárú, finom levelű fűfélékből pl: tippanok, csenkeszek vagy ezek keverékéből áll- de a szépen gondozott rövidre vágott gyepfelületet is pázsitnak nevezzük– ilyenek a park, golf és pázsit néven kapható fűkeverékek. A másik zöldfelület a gyep. Ez durvább szárú perjefélék vagy azok keverékéből áll, ezek általában nem csak díszítő-, de használati értékükkel a rajtuk való (pihenés, sportolás) miatt kerülnek előtérbe telepítéskor. Ezeket a keverékeket sport vagy stadion néven árusítják. Most már kaphatók szárazságot, árnyékot, taposást jól tűrő fűkeverékek.
Első lépés a talaj előkészítés. A fű számára a legkedvezőbb a laza, jó vízáteresztő és víztartós képességű, tápanyagban gazdag talaj.

A szűz terület előkészítése során egyik legfontosabb teendőnk a gyomtalanítás. Talajfeltöltésnél is érdemes a gyomokat kihajtatni, majd kapálni vagy gyomirtózni. Következő lépés a talaj felső 10-15 cm-es rétegének az átforgatása. Kötött talajnál ajánlatos homokot hozzáadnunk: négyzetméterenként akár tíz liter is elteríthetünk, míg homokos talajnál érett humusszal érdemes javítanunk. Aztán jöhet a gereblyézés majd a simítás – így lesz asztallap simaságú a területünk. Igény szerint, de ajánlottan kiválasztott fűmagunkból négyzetméterenként legalább 3-4 dekagrammot szórjunk ki. Azután jöhet a hengerezés, vagyis a magok belepréselése (rögzítése) a talajba.
Ezután be kell öntöznünk a friss vetést, erre a legjobbak a billenős típusú szórófejek. Arra kell ügyelnünk, hogy a csirázó fűmag sohase száradjon ki. Különösen vetéstől a kelésig (fűmagtól időjárástól függően ez egy-három hét lehet) fontos a folyamatos vízutánpótlás.

Tel.: 30 / 214-9414 Cím: 9153 Öttevény Fő út 1/C E-mail: info@kertszervizgyor.hu