Kezdőlap Referenciák Aktuális munkák a kertben Szolgáltatásaink Cégismertető Elérhetőség

Aktuális munkák a kertben

1. hét - Díszkert


Szobanövényeink gondozása
Mit csináljunk növényeinkkel és mit ne?


Röviden úgy válaszolhatnánk e kérdésre, hogy "ápoljuk" őket. Az első és legfőbb tanács, amit Hippokrates az orvosok lelkére kötött: nil nocere - ne árts.
Az ápolás tehát sohase jelentsen agyongondozást. Az ápolás célja, hogy növényeinknek legjobban megfelelő, legkedvezőbb életkörülményeit megközelítő viszonyokat teremtsünk.
Az ápolás tehát azzal kezdődik, hogy növényeinket megfelelő helyre "telepítjük".
Az ápolási munkák szabályait maguk a növények is megmutatják. A növény fejlődése során alkalmazkodott környezetéhez, tehát bizonyos fokig külsejéről is levonhatunk következtetéseket, pl. a nagy felületű, puha állományú levélzet a vízigényesség jele, mert az ilyen levélfelület sokat párologtat, viszont a pozsgás állományú, vagy viaszos levelű növény alkalmazkodott a száraz körülményekhez. Erre utal a pozsgás levélzet, amely képes a nedvesség tárolására és a viaszos bevonat, amely gátolja a párologtatást. Ezen növények nem kedvelik a sok locsolást, hiszen őshazájukban is kevés csapadékot kapnak.
A növények fényigénye szintén különböző. Vannak kimondottan fénykedvelők és ismerünk árnyéktűrőket. Egyes fajoknál a levelek jellegzetes szép színezése csak megfelelő fénymennyiség esetén alakul ki. Az egyes növényfajokat akár ablakban vagy állványokon, akár az udvaron mindig fényigényük alapján helyezzük el. Északi fekvésben, vagy a szűk utcák beárnyékolt ablakaiba ne erőltessünk fényigényes növényeket - ezek általában színes levelű fajták. Szép számmal találunk mutatós árnyéktűrő fajokat - ide tartozik a legtöbb zöld levéldísznövény és a páfrányfélék is.
Verőfényes nyári napokon, különösen a déli órákban az üveges verandák vagy déli fekvésű virágablakok növényeit valamilyen árnyékolóval védenünk kell a túlzott fénysugárzás ellen. Az üvegen keresztül a levelek megperzselhetődnek, a levegő is túlságosan felmelegszik, s a növényeket a nagy párologtatás okozta vízveszteség is nagyon megviseli.

Tel.: 30 / 214-9414 Cím: 9153 Öttevény Fő út 1/C E-mail: info@kertszervizgyor.hu